categorieën

De jaarrekening: het schoolrapport van een bedrijf

Waar leerlingen op de middelbare school aan het einde van het jaar een rapport krijgen om samen te vatten hoe zij gepresteerd hebben, heeft een bedrijf een jaarrekening. Een jaarrekening is een samenvatting van onder meer de winst- en verliesrekening, de balans en het jaarverslag. Bedrijven met tien werknemers of meer, of een omzet van meer dan een half miljoen euro per jaar zijn verplicht een jaarrekening op te maken.

Onderdelen jaarrekening

Een jaarrekening is een omvangrijk verslag dat een bedrijf zelf opstelt over het afgelopen jaar. In de jaarrekening is vrijwel alles te lezen over het bedrijf dat van belang is om een (financieel) oordeel te vellen over de prestaties van het bedrijf. Onderdelen van een jaarrekening zijn:

  • Balans
  • Winst- en verliesrekening
  • Toelichting

De inhoud van de toelichting is met name afhankelijk van de grootte van de onderneming. Kleine bedrijven lichten alleen het aantal werknemers en de totstandkoming van de winst- en verliesrekening toe. Grote bedrijven lichten ook toe hoe de directie betaald is, schrijven een jaarverslag en moeten zelfs een controleverklaring afgeven.

Een jaarrekening laten opstellen

Het opstellen van een jaarrekening is vrij complex en wordt meestal deels gedaan door een accountant. Ook zijn er diverse bedrijven die kunnen assisteren bij de opzet. Deze bedrijven kunnen bovendien advies geven over de noodzakelijke omvang van de jaarrekening ten opzichte van de grootte van het bedrijf.

Een ander voordeel is dat deze bedrijven dankzij hun ervaring een inzicht kunnen geven over de gezondheid van het bedrijf.

 

 

Updated: December 28, 2016 — 5:43 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hypotheek Aflossingsvrije © 2016 Frontier Theme