categorieën

De belasting personenauto’s en motorrijwielen (BPM) bepalen

Bij de aanschaf van een auto of motor moet u in Nederland belasting betalen. Dit is ook verplicht wanneer u een auto of motor invoert uit het buitenland. Hoe moet u de BPM berekenen? Voor een personenauto wordt de BPM berekend op basis van de CO2-uitstoot in gram/km. Voor motors en bestelauto’s daarentegen zal de BPM bepaald worden op basis van de netto catalogusprijs.

BPM berekenen volgens de CO2-uitstoot

Sinds 1 januari 2013 wordt de BPM voor personenauto’s volledig berekend aan de hand van de CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot is ingedeeld in vijf klassen met bepaalde grenswaarden. Als uw auto geen CO2 uitstoot, hoeft u geen BPM te betalen. Als uw auto wel een bepaalde CO2-uitstoot heeft, moet u de BPM berekenen volgens een indeling in klassen met een bepaalde CO2-grenswaarde. Volgens de klasse is er een basisbedrag en een BPM-opslag, afhankelijk van het aantal g/km dat u boven de grenswaarde van een bepaalde klasse zit. Een voorbeeld: in de klasse met grenswaarde 106 g/km is het een basisbedrag van € 2512. Voor deze klasse geldt een BPM-opslag van € 124 per g/km boven de grenswaarde. Een auto met een CO2-uitstoot van bijvoorbeeld 140 g/km veroorzaakt dus een BPM-opslag van (140-106)*124 = €4216. Het totale BPM-bedrag wordt dan € 4216 + € 2512 = € 6728.

Besparing op BPM

Voor auto’s die niet nieuw maar reeds een tijdje in gebruik zijn, kan bespaard worden op de BPM door rekening te houden met de afschrijving. Het afschrijvingspercentage wordt berekend volgens een forfaitaire tabel. In de berekening van het netto BPM-bedrag wordt met dit afschrijvingspercentage rekening gehouden.

Updated: December 28, 2016 — 5:40 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hypotheek Aflossingsvrije © 2016 Frontier Theme